F.A.Q.

De meest gestelde vragen over piercings vind je hier op deze pagina. Meer uitgebreide informatie over alles rondom piercings kun je vinden in mijn blogs.

Heb je na het lezen nog vragen? Stuur me een berichtje via whatsapp. Ook als je een afspraak wilt maken voor het zetten van je piercing naar keuze kun je me een berichtje sturen. Hopelijk zie ik je gauw in m’n nieuwe studio in het centrum van Lelystad.

 

Piercing zetten Lelystad

Aan welke kwaliteit moeten piercing sieraden voldoen?

pier·cing (de; v(m); meervoud: piercings)1doorboring van een lichaamsdeel waarbij in het gat een ringetje wordt aangebracht

-aldus de dikke van Dale-

Een piercing. Een sieraad door een stukje doorboorde huid. Het klinkt niet zo moeilijk, maar er komt toch wel wat bij kijken.

Om het wondje te kunnen genezen heb je allereerst, nadat het op hygiënische wijze gepiercet is, een sieraad nodig waarmee het ook kán genezen. Welk materiaal is er nu wel of juist niet geschikt?

  • Implanteerbaar titanium (ASTM F136/ASTM F1295): voor mensen met bv een nikkelgevoeligheid is dit soort titanium aan te raden;
  • Implanteerbaar  staal (ASTM F138 oa.): dit is chirurgisch staal wat wel getest en veilig is voor het dragen in het menselijk lichaam. Er zijn vele soorten ‘chirurgisch staal’ sieraden verkrijgbaar voor piercings, de meeste bevatten nikkel en zijn niet geschikt om in een helende piercing gedragen te worden;
  • Niobium: is net als titanium te anodiseren in een andere kleur. Een veilig alternatief.
  • 14kt goud: wit of geelgoud kan in een helende piercing gedragen worden, mits het 14+karaats is. Maar niet hoger dan 18karaats, het goud wordt  dan zachter wat sneller voor krasjes in het sieraad zorgt, en dat kan je piercing irriteren;
  • Glas: (loodvrij) glas kan veilig gebruikt worden in helende piercings, zoals stretched lobes (ook wel ’tunnels’ in de volksmond). Mooi, sterk én kan in de autoclaaf. Ook niet geheel onbelangrijk.

Naast de genoemde eisen aan materiaal is het ook belangrijk dat sieraden super glad gepolijst zijn, zodat er geen vuil in de miniscule groefjes van een sieraad kunnen zitten, die een piercing zullen irriteren.

Daarnaast zul je zien dat high quality sieraden altijd een intern schroefdraad hebben. Sieraden met extern schroefdraad zouden namelijk je piercing kunnen irriteren tijdens een wissel. Hierover is meer te lezen in mijn blog ‘Intern schroefdraad vs. Extern schroefdraad’.

Wat ik dus niet gebruik, verkoop of aanraad is:

  • Chirurgisch staal: al doet de naam anders vermoeden, chirurgisch staal is een verzamelnaam voor meestal ‘mystery metal’ wat veelal allergische reacties veroorzaakt. De sieraden hebben vaak extern schroefdraad en de afwerking is niet goed;
  • Plastic-PTFE: er bestaan sieraden gemaakt van plastic waarvan wordt gezegd dat het minder schadelijk is voor je tanden, handig voor zwangere buiken enz. Dit is NIET het geval. Het plastic is niet glad van zichzelf en boven doen poreus, bacteriën kunnen zich nestelen ín het plastic. Ik kom vaak piercings tegen waar een verkleurd, half vergaan plastic sieraad in zit. No go dus.

Hoe bereid ik mij voor op mijn piercing afspraak?

Binnenkort kom je voor het eerst bij onze shop in Lelystad voor een of meerdere piercings te zetten. Hoe gaat het in z’n werk? Waar moet je aan denken? Lees deze info goed door zodat je voorbereidt naar je afspraak komt.

* Neem je legitimatiebewijs mee. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan moet ook een van je ouders/verzorgers mee met een geldig legitimatiebewijs;

* Zorg dat je gegeten en gedronken hebt;

* Lees de algemene informatie over het zetten van een piercing;

* Lees hoe je je piercing moet verzorgen hier. De informatie krijg je ook na afloop van je afspraak mee.

Bedenk welk sieraad je wil

Basics

Je kunt bij ons kiezen uit verschillende sieraden. Op de prijslijst kun je de prijzen zien incl. een standaard labret/barbell/circular barbell/ captive ball ring voor verschillende plekken. De keuze hangt aan sieraden hangt af van de piercing. We plaatsen geen sieraden in piercings die de genezing in de weg kunnen staan, zoals kleine ringetjes in neuspiercings en helixpiercings. Daarover kun je hier meer lezen: Kan ik een ring dragen in mijn nieuwe piercing?De basics zijn gemaakt van implanteerbaar titanium met intern schroefdraad. 

 

Andere kleur?

Onze basics kunnen geanodiseerd worden in alle kleuren behalve rood en zwart tegen een meerprijs van €5,-. Wat is anodiseren? Dat lees je hier: Anodiseren: jouw piercing sieraad in de kleur die jij wilt!

Goud en andere merken implant grade titanium

Naast onze basic lijn kun je ook kiezen voor een sieraad van bv Neometal of goud van Junipurr. Je kunt de collectie grotendeels in de webshop  bekijken. Je betaalt dan de prijs van het sieraad en het piercen  (€40,-).

Tot ziens! En bij vragen, stel ze vooral via de app!

neuspiercing lelystad
Voorbeeld van een standaard discje bij een neuspiercing

Hoe moet ik mijn nieuwe piercing verzorgen?

Wat je moet weten over piercing nazorg

De ggd voorziet in standaard nazorg instructies, die lees je hier.

Er zijn meerdere tips, tricks en no-go’s:

L.I.T.H.A

Afkorting voor ‘Leave it the hell alone’. Ofwel, draai/ pulk niet aan je piercing. Was het niet met speciale zeepjes, alcohol spulletjes en olie’s. Maar wel met water. Goed spoelen, onder de douche, probeer ophopingen van dode huidcellen en wondvocht zo goed mogelijk weg te spoelen. Heb je nog een vers korstje (van bloed), laat dat dan zitten. Dit dekt de wond af voor bacteriën. Zorg dat je piercing droog is na het douchen, met bv  een fohn of gaasjes.

(Steriele) Zoutoplossing

Zoutoplossing is in mijn ogen wonderspul. Liever niet zelf mixen, maar in een spraybusje. Gebruik het na het douchen zodat alle vuiltjes al zover weggespoeld zijn.

piercing nazorg neilmed lelystad

Geen druk op je piercing

 Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld geen broek die drukt op je navelpiercing. Voor gepiercete oortje, heel belangrijk, niet erop slapen. Vooral wanneer je sieraad nog wat langer is kan de druk op je piercing door erop te slapen enorm irriteren. Je kunt met een vliegtuig kussentje, die je op je kussen legt waardoor je oor in het gat valt, ervoor zorgen dat er geen druk op je oor staat.  Dit kun je ook proberen met een opgerolde handdoek.

Downsize op tijd

Na enkele weken/maanden wil je je piercing downsizen. Dit houdt in: een korter, passend sieraad in je piercing laten zetten zodat je piercing  niet onnodig ’trauma’ oploopt doordat je lange sieraad  makkelijk aan blijft hangen aan haar en kleding enz. Dit doe je nadat de zwelling weg is en is afhankelijk van welke piercing je hebt. Dit wordt met je besproken na het zetten van je piercing, je krijgt een document mee met nazorg instructie. Voor meer tips en tricks zie mijn blog: Hoe verzorg in mijn nieuwe piercing?

hoe verzorg ik mijn nieuwe piercing

Wanneer is mijn piercing genezen?

Rook piercing lelystad

Het overzicht van de geneestijden zijn indicaties: elk lichaam is anders en de juiste nazorg speelt een grote rol.  

Piercings in het oor:

Kraakbeen oor: 6-9 maanden of langer;

Oorlel: 6-9 weken.

Piercings in het gezicht:

Verticaal bridge 4- 6 maanden;

Bridge 4- 6 maanden of langer;

Lip horizontaal 7-9 weken;

Lip verticaal 6 maanden of langer;

Septum 4-8 weken of langer;

Neusvleugels 3-6 maanden;

Anti-wenkbrauw piercing 3-4 maanden of langer;

Tong 4-8 weken;

Wenkbrauw 6-8 weken.

Piercings in het lichaam:

Navel 6-9 maanden;

Dermal anchor 3-4 maanden of langer;

Tepel 3-9 maanden of langer (kan ook afhankelijk zijn van het geslacht).

Piercings in de genitaliën:

Binnenste schaamlip 4-8 weken;

Buitenste schaamlip 4-6 maanden;

Christina 6-9 maanden of langer;

Horizontale clithood 6-8 weken;

Verticale clithood 4-8 weken.

Winkelwagen