piercing nazorg neilmed lelystad

Piercing aftercare

Een piercing is een wond. Hoe verzorg je nu het beste een nieuwe piercing? Wat zijn nazorg do’s and don’ts op het gebied van piercing aftercare?

De eerste weken maakt je lichaam korstjes aan om de wond te beschermen tegen bacteriën van buitenaf. Het is belangrijk dat je je sieraad niet aanraakt, draait of ombuigt wat ervoor zou zorgen dat het wondje opengaat en bacteriën binnen zou laten. Je handen zitten vol bacteriën, elke keer als jij iets (denk aan deurknoppen enz) aanraakt, komen er bacteriën bij die anders rechtstreeks je piercing in gaan.

Korstjes en build-up

Na verloop van tijd laten de korstjes los, en samen met wat wondvocht en dode huidcellen kan dit voor ‘build-up’ zorgen. Ik zie dit ontzettend vaak bij klanten wie voor een check up komen omdat ze irritatie ervaren. Het ziet eruit als een ophoping van vuil wat aan het sieraad vast zit, denk aan de achterkant van een labret. Ook dit is een bron van bacteriën en kan zelfs voor druk zorgen op de helende wond. Het is dus de bedoeling dat je dit weghaalt.

Dus:

Bescherm je piercing!

Je zorgt ervoor dat je piercing geen druk van bv knellende kleding of door erop te slapen (oren!) krijgt. Je raakt de piercing niet aan. Er zit uiteraard een sieraad in van implanteerbare kwaliteit, en heeft ruimte voor eventuele zwelling. Je controleert regelmatig het balletje, deze kan na verloop van tijd losser gaan zitten en het is niet de bedoeling dat je het verliest. Je piercing kan, zeker als het nog niet genezen is, snel dichtgroeien!

Verzorg je piercing!

Onder de dagelijkse douche zorg je ervoor dat evt. build-up wegspoelt. Na het douchen gebruik je het liefst een steriele zoutoplossing om de piercing schoon te maken. Gebruik hiervoor bv een (steriel) gaasje of een cosmetisch wattenstaafje. Wattenstaafjes kunnen pluisjes achterlaten, het is daarom belangrijk dan je er eerst steriele zoutoplossing op spuit. Ze zijn handig om te gebruiken bij piercings op lastig schoon te maken plekken, zoals daithpiercings, traguspiercings en rookpiercings.Het is belangrijk dat je de piercing droog houdt hierna, zet bv keukenrol in de badkamer of gebruik een föhn op de koude stand.

Downsize je piercing!

Het eerste sieraad is dus altijd iets langer. Als de zwelling verdwenen is, is het de bedoeling dat je downsized: een korter, passend sieraad (wederom van de juiste kwaliteit!) zodat je piercing niet geïrriteerd raakt door bv meer bewegingsruimte van het sieraad. Bij piercings in het oor zie je nog wel eens dat de piercing scheef groeit als het niet gedownsized wordt en men erop slaapt, en/of dat er irritatie bultjes ontstaan. Wanneer er gedownsized moet worden verschilt per piercing en per persoon. Dit wordt altijd tijdens je afspraak besproken.

Happy Healing!

logo piercings by sammy

Afspraak maken?

Het boeken van een afspraak kan op twee manieren:

  • whatsapp naar 0628257737 ;
  • mailen naar info@piercingsbysammy.nl .

Je dient ook voor het kopen of wisselen van sieraden in onze studio een afspraak te maken. Zo weet ik zeker dat ik voldoende tijd voor je heb.

Ben je  niet door mij gepiercet en heb je hulp nodig of vragen rondom de genezing van je piercing, dat kan! Ik ben te vinden bij 2tonetattoo&piercing in Lelystad, daar kan je ook nazorgproducten aanschaffen en/of afhalen nadat je ze hebt aangeschaft in de webshop. Zie de website van 2tonetattoo&piercing voor meer info over de studio. Boek een consult voor troubleshooting als je graag gezien wilt worden en hulp nodig hebt bij de genezing. Zie voor prijzen en info mijn prijslijst.

Winkelwagen