kwaliteit piercing sieraden lelystad

Wat is goede kwaliteit piercing sieraden?

Er zijn zoveel soorten piercing sieraden op de markt, maar voor welke moet je kiezen als je sieraden van goede kwaliteit wilt?

Goed en veilig materiaal

Om het wondje te kunnen genezen heb je allereerst, nadat het op hygiënische wijze gepiercet is, een sieraad nodig waarmee het ook kán genezen. Welk materiaal is er nu wel of juist niet geschikt? Maar ook voor genezen piercings is goede kwaliteit belangrijk om je piercing gezond te houden.
 • Implanteerbaar titanium (ASTM F136/ ASTM F1295): voor mensen met bv een nikkelgevoeligheid is dit soort titanium aan te raden. Titanium is te anodiseren in andere kleurtjes, zoals blauw, roze, goud etc.;
 • Implanteerbaar  staal (ASTM F138 oa.): dit is chirurgisch staal wat wel getest en veilig is voor het dragen in het menselijk lichaam. Er zijn vele soorten ‘chirurgisch staal’ sieraden verkrijgbaar voor piercings, de meeste bevatten nikkel en zijn niet geschikt om in een helende piercing gedragen te worden;
 • Niobium: is net als titanium te anodiseren in een andere kleur. Een veilig alternatief.
 • Massief goud: wit of geelgoud kan in een helende piercing gedragen worden, mits het 14+karaats is. Maar niet hoger dan 18karaats, het goud wordt  dan zachter wat sneller voor krasjes in het sieraad zorgt, en dat kan je piercing irriteren;
 • Glas: (loodvrij) glas kan veilig gebruikt worden in helende piercings, zoals stretched lobes (ook wel ’tunnels’ in de volksmond). Mooi, sterk én kan in de autoclaaf. Ook niet geheel onbelangrijk.
Wat ik dus niet gebruik, verkoop of aanraad is:
 • Chirurgisch staal: al doet de naam anders vermoeden, chirurgisch staal is een verzamelnaam voor meestal ‘mystery metal’ wat veelal allergische reacties veroorzaakt. De sieraden hebben vaak extern schroefdraad en de afwerking is niet goed;
 • Plastic-PTFE: er bestaan sieraden gemaakt van plastic waarvan wordt gezegd dat het minder schadelijk is voor je tanden, handig voor zwangere buiken enz. Dit is NIET het geval. Het plastic is niet glad van zichzelf en boven doen poreus, bacteriën kunnen zich nestelen ín het plastic. Ik kom vaak piercings tegen waar een verkleurd, half vergaan plastic sieraad in zit. No go dus.

Afwerking bij piercing sieraden

Naast de genoemde eisen aan materiaal is het ook belangrijk dat sieraden super glad gepolijst zijn, zodat er geen vuil in de miniscule groefjes van een sieraad kunnen zitten, die een piercing zullen irriteren. Daarnaast zul je zien dat high quality sieraden altijd een intern schroefdraad hebben. Sieraden met extern schroefdraad zouden namelijk je piercing kunnen irriteren tijdens een wissel.  

Piercing sieraden aanschaffen

Wil je piercing sieraden aanschaffen? Dan ben je het beste af door naar een (goede!) piercer te gaan. Vraag naar de gebruikte merken. Goede merken zijn onder andere:
 • Anatometal;
 • Neometal;
 • Industrial Strength;
 • Junipurr;
Je piercer zal je kunnen helpen bij de juiste maat en de sieraden plaatsen voor je, indien gewenst. Weet je al welke maten je nodig hebt en is het plaatsen geen probleem, dan is online bij een webshop van je piercer bestellen ook een idee. Met de nadruk op webshops van piercingstudios: vaak hebben webshops die enkel piercing sieraden verkopen geen kwaliteit sieraden, dit komt omdat merken als Anatometal alleen leveren aan tattoo/piercingshops.
intern en extern schroefdraad
Het verschil in kwaliteit is op deze foto duidelijk te zien. De afwerking van het sieraad rechts is niet goed en het materiaal is niet veilig of getest om in het lichaam te dragen.
Winkelwagen