zwemmen met een piercing

Deze vraag krijg ik vaak, vooral in de zomer maanden: ‘Kan ik zwemmen met mijn piercing?’. Het korte antwoord daarop is nee. Liever niet. Ik zal je uitleggen waarom je dat beter niet doet.

 

Zwemmen met een nieuwe piercing

Een piercing is een wond. Een wond die langere tijd ‘open’ blijft, want er zit een sieraad in waarmee het moet genezen. Heel anders dus dan schaafwond op je knie welke na enkele dagen bedekt is met een korstje. Zwemmen met een wond wordt afgeraden omdat de bacteriën uit water via je wond in je bloedbaan terecht kunnen komen. Je kunt hier goed ziek van worden! Het gaat dus niet alleen om je piercing die kan irriteren.

 

Zoet en zout water

Bacteriën zijn overal maar ze zijn dol op water! In zowel zoet als zout water vindt je ontzettend veel bacteriën, en ook vuil, chemicaliën enz. Men denkt vaak dat zwemmen in zit water niet zoveel kwaad kan en zelf goed voor de genezing is door het zoutgehalte, maar dit is een fabeltje. De hoeveelheid zout droogt de wond uit, kan voor irritatiebultjes zorgen en dood ook zeker geen bacteriën.

 

Zwembaden

En zwembaden dan? Chloor zou toch de bacteriën moeten doden? Dat klopt, chloor is sterk spul en doodt de meeste bacteriën. En juist dat maakt dat het ook te agressief is voor je piercing. Als je je bedenkt hoe goed chloor zich hecht aan je zwemkleding en je haar, weet dan dat het ook op je piercing sieraden hecht en zo langere tijd kan blijven irriteren in je piercing. Chloor droogt ook uit, en kan daarnaast ook voor irritatiebultjes zorgen.

 

En als je dan toch gaat zwemmen..

Als je ervoor kiest tóch te gaan zwemmen zorg dan dat je:

  • Je piercing afplakt met een watervaste pleister als het op een vlak stuk zit(bij bv navelpiercings/ tepelpiercings);
  • Je bij piercings in het gezicht of oren gewoon niet onder water gaat;
  • Je na het zwemmen jezelf goed afspoelt, vooral je piercing, en je piercing goed verzorgd.

En let de dagen erna goed op: wordt je piercing warm/ rood/ zwelt het gebied rond de piercing op/ krijg je meer of ander vocht uit de piercing trek dan aan de bel! Neem contact op met je piercer en je huisarts.

 

Beste tijd om een piercing te zetten

Hou je veel van zwemmen en kun je geen zomer zonder, plan je piercing dan goed: bij piercings in het gezicht en oren kun je er simpelweg voor kiezen niet met je hoofd onder water te gaan. Wil je gaan voor piercings die een lange genezingstijd (6-9 maanden) hebben zoals navelpiercings en tepelpiercings dan kun je deze het beste laten zetten in de herfst zodat ze in alle rust kunnen genezen.

Winkelwagen