Je bent zwanger en bedenkt ineens een hele toffe piercing. Of je hebt al lang een navelpiercing, wat nu met die groeiende buik? En hoe zit het met tepelpiercings als je ooit van plan bent om borstvoeding te gaan geven?
Zwanger en gepiercet worden
Op de toestemmingsformulieren, welke je moet doornemen en tekenen wanneer je een piercing laat zetten, kom je deze zin tegen: ‘ik weet dat het zwangeren wordt afgeraden piercings te laten aanbrengen’. Waarom is dit eigenlijk?
Tijdens de zwangerschap kán er een hoger risico op infecties zijn. De ervaring leert dat verse piercings nauwelijks tot niet genezen tijdens de zwangerschap, en zelf goed genezen piercings zich ineens vreemd kunnen gaan gedragen. Het lichaam is druk met het groeien van een kindje, en zal zich daarom minder druk maken om het genezen van een piercing ;). Mijn doel is mijn klanten een piercing naar wens te geven, die dus geneest. En al zijn er geen onderzoeken die bewijzen dat piercings de ongeboren baby wel of niet kunnen schaden, het is het risico niet waard.
Zwangerschap en bestaande piercings
Het moge duidelijk zijn dat op een gegeven moment de buik van de zwangere in zoverre groeit dat het niet meer in te houden is (grapje). Heb je een navelpiercing dan vraag je je vast af wat je daar het beste mee kan doen nu je buik steeds meer onder spanning gaat staan. Daar is helaas maar een antwoord op: verwijderen. Maar niet getreurd, je piercer kan het sieraad vaak gemakkelijk terug plaatsen, al lijkt de piercing dicht. Als je het sieraad niet verwijdert zorgt de druk van je groeiende buik namelijk voor irritatie en/ of uitgroeien van het sieraad. En een speciaal ‘zwangerschaps sieraad’ dan? Nope. Deze extreem lange, goedkope, van plastic gemaakte sieraden zorgen nog steeds voor druk. Én meer irritatie, er bestaat namelijk geen plastic wat echt veilig is om in het lichaam te dragen. Daarnaast is het niet glad afgewerkt en bovendien poreus: bacteriën kunnen erin dringen en daar nestelen. Niet lekker. Voor tepelpiercings geldt eigenlijk hetzelfde, door het groeien van de tepels kunnen de sieraden te kort worden of irriteren. Het beste is de sieraden te verwijderen tot de borstvoedingsperiode voorbij is.
Borstvoeding en gepiercet worden
Er worden verschillende maatstaven gehanteerd als het gaat om gepiercet worden tijdens de borstvoedingsperiode. Sommige piercers zetten helemaal geen piercings zolang er nog borstvoeding gegeven wordt, de ander houdt een periode van 6 maanden post partum aan en de andere vindt piercen tijdens de borstvoeding prima. Belangrijke punten hierin zijn:
- Wat als er een infectie optreedt en er antibiotica nodig zijn? Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel antibiotica veilig tijdens de borstvoedingsperiode*, stel dat je de WHO norm wilt behalen qua borstvoeding (2 jaar) is het naar mijn mening niet nodig zolang je piercing uit te stellen.
- Hoe zit het met de hormonen in het lichaam na de bevalling? Het duurt zo’n 6 maanden voordat de oestrogeen en progesteron levels gestabiliseerd zijn na de bevalling. Het is mijn inziens daarom verstandig te wachten gepiercet te worden tot 6 maanden na de bevalling.
- Zit je kort na de bevalling te wachten op de verzorging van een piercing? Laten we eerlijk zijn, de periode na de bevalling heb je op zich geen tijd teveel. Mijn advies, geniet van deze periode zonder ook nog aan de verzorging van je nieuwe piercing(s) te moeten denken.
* Je kunt bij twijfel zelf je medicatie checken op risico’s tijdens borstvoeding, overleg altijd met je arts-> https://e-lactancia.org