piercing schieten of piercen

Piercen met de naald of schieten met een push-through systeem?

Wekelijks krijg ik hulpvragen rondom piercings die geschoten zijn. Het leek me daarom een goed moment om er een blog aan te wijden. Waarom is het beter om voor piercen te kiezen en niet voor old school gaatjes laten schieten?

Tegenwoordig is er een bepaald push-through systeem waarbij zowel het kraakbeen als de oorlellen geschoten mogen worden. Of wel, ze noemen het gepiercet. In mijn opinie valt dit gewoon onder het schieten. Of het nou de ‘gelanceerde’ vorm is of niet, het is alsnog het (vrij botte) zweerknopje wat door het oor wordt geduwd.

De afbeelding weergeeft het verschil van de piercing naald en verschillende ‘cutting edges’ van zweerknopjes. Je kunt duidelijk het verschil zien: de naald is vele malen scherper! Daarnaast is de naald hol van binnen, je haalt dus eigenlijk een minuscuul stukje weefsel weg. In tegenstelling tot de push-through systemen, welke letterlijk door het kraakbeen heen geduwd worden en het zo versplinteren. Dit is de reden waardoor het zowaar complicaties geeft, unicorn-ears daargelaten. En oorbellen schieten in de oorlel dan?

Verschil in hygiene bij piercen en schieten

Een goede piercer gebruikt bij elke piercing oa een nieuwe, steriele naald, steriel sieraad, en meerdere paren handschoenen! De plek wordt met de juiste middelen schoongemaakt en de nazorg is correct. Vaak zie je bij push-through systemen dat de sieraadjes wel steriel verpakt zijn, maar de houder waar het in gaat niet. Zo bestaat de kans op kruisbesmetting. De sieraden zelf zijn vaak van chirurgisch staal of goldplated, wat beide geen geschikte materialen zijn voor een genezende piercing (daarover kun je hier meer lezen: https://www.appbenelux.org/nl/educatie/materiaal-info/geschikt-pierce-matieraal/ )

Last but not least, het type sieraad. De standaard oorbel met vlinderachterkantje. Ik weet niet wie en waarom deze zo ontworpen zijn, maar in deze achterkantjes kan het in een mum van tijd een broeinest van bacteriën worden, vuil hoopt zich er gemakkelijk in op. Voorkom (de kans op) een moeizame genezing en kies ervoor je oren te laten piercen.

Oorbellen bij kinderen?

Daar geldt natuurlijk hetzelfde voor, ik heb er een aparte blog over geschreven. Lees er hier meer over.

Heb je na het lezen toch nog vragen? Stuur me vooral een bericht: 06 28 25 77 37 en ik beantwoord je vraag zsm.

 

Winkelwagen