Piercings en verdovingscreme
Je laat een nieuwe piercing zetten en vraagt je af of je een verdovingscreme kan gebruiken zodat je het piercen niet voelt. Bij de tandarts krijg je immers ook een verdoving, dus dat zou bij piercen ook moeten kunnen, toch? Verdovingscreme en piercings gaan echter niet zo goed samen. In deze blog leg ik je uit waarom niet.
Verdooft een crème echt?
Een verdovingscreme, veelal op basis van lidocaïne, verdooft de bovenste huidlagen. Het wordt soms gebruikt bij tattoos om de ‘scherpste randjes eraf te halen’. Je moet je voorstellen dat een piercing dieper gaat dan de bovenste huidlagen, de crème verdooft dan misschien een heel klein beetje, maar lang niet alles. Het heeft dus een andere werking dan wanneer een verdoving diep wordt geïnjecteerd door een (tand)arts.
Bijwerkingen
In de 8 jaar dat ik piercer ben heb ik een handvol klanten gepiercet waarbij zij, voordat ze naar hun afspraak kwamen, de te piercen plek hebben verdooft met Emla crème of een lidocaïne crème. Ik heb daarbij geen bijzonderheden opgemerkt of doorgekregen na afloop. Tijdens mijn recente onderzoek naar de effectiviteit en risico’s van verdovingscreme bleek echter dat veel piercers die een andere ervaring hebben. Verdovingscreme kan tijdelijk de huid ‘vervormen’, dit kan ervoor zorgen dat piercings scheef blijken, terwijl ze eerst perfect recht gepiercet waren. Ook zou de verdovingscreme in de bloedstroom terecht kunnen komen. Er zijn in de US twee sterfgevallen bekend waarbij de doodsoorzaak een overdosis verdovingscreme is.
Conclusie
Omdat de te piercen plek dikker is dan dat de crème verdooft, helpt het amper tot niet. De eventuele minimale verdoving die het zou kunnen geven weegt niet op tegen de risico’s die het met zich mee kan brengen.
En, mijn mening, je hebt een verdovingscreme niet nodig. Een piercing kan spannend zijn, maar je voelt het maar heel even.
‘If you don’t feel the sting, you don’t deserve the bling’.
Volg je me al op instagram?