‘Snake eyes’ en andere horizontale tongpiercings: een No Go

Ik krijg de vraag regelmatig: Zet je ook snake eyes? Ik moet toegeven, zo op het eerste gezicht staat het leuk, zo dwars door het puntje van je tong heen. Lekker anders ook. Toch zal een goede piercer deze piercing nooit bij je zetten.

Deze piercings, zo voorin je mond, kunnen voor veel problemen zorgen:

-Teruggetrokken tandvlees: Als je tong in rust is, rust deze tegen je voortanden aan. Stel je voor dat daar de druk van balletjes bijkomen, dan kun je je voorstellen dat het tandvlees zich vroeger of later terugtrekt. Dit herstelt zich niet meer;

– Beschadigen van tanden: tijdens spreken en eten gaat onze tong de hele mond door, het hebben van een sieraad in het puntje zorgt voor constante tikken tegen het gebit. Ook wordt er snel op het sieraad gebeten, wat tot beschadigingen aan het gebit leidt;

– Problemen bij spraak: je tong bestaat uit twee spieren, die met deze piercing als het ware aan elkaar vast gemaakt worden. Je kunt je vast voorstellen dat dit de bewegingsvrijheid van je tong beperkt. Denk aan de L-klank, of S-klank, waarbij we druk zetten op het puntje van de tong en dus op de piercing. Er zijn veel ervaringsverhalen waarbij deze piercing uitscheurde tijdens per ongeluk bijten erop, en waarbij spraakproblemen zelfs blijvend waren door littekenvorming in het puntje van de tong.

Unicorn piercings

‘Ja maar ik ken iemand die heeft een snake eyes piercing en die heeft nergens last van!’. Dat kan. Soms kom je een unieke situatie tegen, een dermal anchor die al 10 jaar verstopt tussen een decolleté overleeft, een industrialpiercing die volledig genezen is terwijl het door een minuscuul stukje vlees is gepiercet, in plaats van door het kraakbeen, dat soort dingen. Er zijn altijd unicornpiercings, maar vergeet niet, problemen kun altijd alsnog ontstaan, en wat deze piercing betreft, zullen problemen vroeg of laat toch echt het geval zijn.

Welke tongpiercings kunnen wel?

Een verticale tongpiercing, of twee, is een veilig alternatief. Rekening houdend met je anatomie, zou je ook voor twee verticale tongpiercings kunnen gaan, elk aan een kant van de tong, waarbij elke piercing door een kant van de tong gaat. De verticale tongpiercings, mits gezet hoe het hoort (dus niet helemaal in het puntje!), en gedownsized naar een passend sieraad, geven amper tot geen beschadiging aan het gebit (mits je er niet mee speelt natuurlijk) en kunnen ook je tandvlees niet irriteren. Ook beperken ze je spraak niet en is er veel keuze qua sieraden.

 

Meer info? Stuur me gerust een berichtje!

 

-x-

 

Winkelwagen