orale piercings en tand(vlees) beschadiging

Orale piercings en tand(vlees) beschadiging?

Tongpiercings, horizontale lippiercings en verticale lipppiercings zijn voorbeelden van orale piercings, waarvan vaak een deel van het sieraad in de buurt van de tanden en tandvlees zit. Zorgen orale piercings voor beschadiging van de tanden en tandvlees ? En wat kan je ertegen doen?

Alle orale piercings zorgen voor een kans op tand(vlees) beschadiging

Het hebben van orale piercings verhoogd altijd de kans op beschadiging. Maar er zijn gelukkig wel maatregelen die je kunt treffen om deze kans zo klein mogelijk te houden!

Goede hygiene

Een goede mondhygiëne is altijd belangrijk, maar in het geval met orale piercings des te meer. Poets twee keer per dag je tanden en tong, een elektrische tandenborstel zorgt voor aanzienlijk meer verwijdering van tandplaque dan een handtandenborstel. Het is hiermee belangrijk dat je ook je sieraad poetst! Tandplaque gaat ook op je sieraad zitten namelijk, als je dit niet verwijdert kan dit zorgen voor een slechte adem en irritatie van de piercing zelf.In het geval van tongpiercings, vergeet het onderste balletje erin ook niet. Gebruik in het geval van piercings geen whitening producten. Zorg ervoor dat je regelmatig naar de tandarts gaat zodat zij je tanden en tandvlees kunnen controleren op beschadigingen.

Passende sieraden van de juiste kwaliteit

Je kunt je voorstellen dat te lange sieraden eerder voor problemen kunnen zorgen: je bijt er sneller op. Zorg ervoor dat je op tijd, zoals besproken met je piercer, downsized naar de juiste maat. De kwaliteit is dan ook, zoals bij elke piercing, belangrijk. Sieraden die niet spiegelglad zijn gepolijst zorgen ervoor dat tandplaque sneller hecht aan het sieraad. Bij lippiercings lijkt het passende sieraad soms in het weefsel te zakken, dit is niet erg en kan zelfs wat helpen om ervoor te zorgen dat het discje niet op je tandvlees rust. Houdt hierbij wel in de gaten dat het weefsel er niet overheen groeit. Wissel ook niet te snel naar een ring, vaak zie je dat het sieraad migreert, van binnen naar buiten. De daardoor verandert hoek van de piercing geeft nog meer kans op beschadiging aan het gebit.

Niet ‘spelen’ met je sieraad

Het kan verleidelijk zijn om met je sieraden te ‘spelen’, bijten op het sieraad in je tongpiercing of lippiercing. Dit is niet handig! je beschadigt hiermee sneller je gebit.

Smileypiercings, tongwebpiercings en frownypiercings

Deze piercing geven een veel grotere kans op beschadiging dan de eerder besproken piercings, naast dat ze ook een grotere kans op uitgroeien hebben. Ze drukken en schuren als het ware over de tanden en tandvlees, en geven veelal altijd beschadigen, hetzij vroeg of laat. De tongweb piercing is daarbij ook zeer moeilijk schoon te houden van tandplaque.

 

Al met al, zorg voor een goede hygiene, bezoek regelmatig de tandarts en zorg voor de juiste sieraden. Maar houd er rekening mee dat ondanks je, ondanks dat je aan alle voorschriften houdt, toch kans hebt op beschadiging aan je gebit waneer je kiest voor een orale piercing.

 

Volg je me al op instagram?
Winkelwagen